Благодаря отново за изчерпателната информация. Както ми обясниха от друго място, няма не искам, няма недей - ако не си предявиш правата е за твоя сметка - евентуално си получаваш обезщетението за безработица след 3 години и ако си го искаш от НОИ. Въпреки, че имах съображения да не си искам обезщетението от работодателя, ми обясниха че ще пия една студена вода, защото след 3 години я камилата, я камиларя.
Така, че ще трябва да го поискам от работодателя.
Отново благодаря за информацията.
Най-вероятно искат да си вържат гащите: ако има две плащания - от работодателя и от НОИ, да не се главоболят да си търсят обезщетението обратно.
Благодаря на всички за инфото.  :good:
Сега остава да изчакам края на месеца, както ми казаха от НОИ за да бъде проверено дали ми е платено това обезщетение за безработица от работодателя и да започне изплащане паричното обезщетение от  НОИ.  За отказа ми да искам обезщетение от работодателя си имам причини.
А и се надявам с най-скоро време да не съм клиент на НОИ  :wink1:
След като разгледах форума, установих, че тук има по-компетентни хора от някои държавни служители. Доколкото успях да разгледам повечето въпроси са от страна на ЧР и работодатели. Аз съм от другата страна и имам следното питане, въпреки, че прочетох някои мнения по въпроса:
трудовото ми правоотношение бе прекратено от 01.05 на основание  чл. 328, ал.1 т.3 от КТ. При регистрирането ми в НОИ ми беше отложено изплащането на обезщетението за безработица с 1 месец, като становището на НОИ за отлагането  е на основание че съгласно чл. 222 ал.1 от КТ  (освободен поради намаляване обема на работа) трябва да получа обезщетение от работодателя. Тъй като там е записано, че служителят има право на това обезщетение, а не че работодателя дължи такова - т.е аз трябва да поискам писмено такова обезщетение, въпросът ми е:
Ако не подам молба до работодателя за изплащане на обезщетение по чл. 222 ал.1 от КТ , НОИ ще ми изплати ли обезщетението за безработица считано от 01.05. или съм длъжен да подам молба за обезщетение и ако работодателя откаже да го изплати само тогава НОИ ще ми изплати обезщетението.